Коли поспішаємо в інших справах або ж просто звикли купувати все в бабусь із села, то не задумуємося, що можемо наразити себе і всю сім’ю на небезпеку. А заступник начальника — начальник відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Миколаївського районного управління Держпродспоживслужби у Львівській області Оксана ДОБУШОВСЬКА наголошує, що стихійна торгівля харчовими продуктамии – загроза епідемічного добробуту населення. Тому торгівля з рук на вулицях, у дворах, скверах та в інших невстановлених місцях заборонена.
– З настанням весняно-літнього періоду значно зростає кількість місць стихійної торгівлі. Цьому сприяє не лише соціально-економічна ситуація в країні, а й байдужість громадян до свого здоров’я, котрі самі собі можуть нашкодити, купуючи продукти на стихійних ринках. Надаючи перевагу продуктам, які реалізовують із землі, й не замислюючись про їхню якість, ким та в яких умовах були виготовлені, де зберігаються і як транспортувалися, покупець бере відповідальність за здоров’я на себе та повинен усвідомлювати всі ризики, оскільки якість і свіжість продуктів на стихійних ринках ніхто не перевіряє.
– Де купувати продукти рекомендуєте ви?
-Єдине законне місце для торгівлі харчовими продуктами, крім магазинів, — це ринок. Саме там функціонує державна лабораторія ветеринарно-санітарної експертизи, яка здійснює обов’язковий державний ветеринарно-санітарний контроль за якістю та безпечністю продукції, що реалізовується, і саме вона надає продавцю товару документ — експертний висновок установленої форми про те, що той чи інший продукт придатний до вживання. Відповідальна особа ринку не має права надавати місця на торгівлю продуктами без висновків лабораторії, а фахівець лабораторії, своєю чергою, відповідає за якість продукції, що пройшла експертизу.
– Продавці нерідко намагаються розкласти товар на підходах до ринку, тобто на нейтральній території, мотивуючи це тим, що там швидше реалізують його…
-І особливо це стосується молочної продукції. Продавці повинні постійно надавати на перевірку молоко та молочні й інші продукти. А ще власник корови повинен мати ветеринарну довідку про стан здоров’я тварини, від якої отримано молоко. У цій же довідці має бути вказано, чи досліджувалась корова на мастит, лейкоз, бруцельоз – хвороби, які можуть передаватися людям. Реалізатор продукції має мати санітарну книжку із записами про обов’язкові медичні огляди. Не можна купувати молоко в пластикових пляшках, які є предметом одноразового використання і не завжди мають відоме походження, адже іноді пляшки збирають на смітниках. Такі вимоги до торгівлі цими продуктами пов’язані з їхньою небезпечністю для здоров’я у випадку неналежного зберігання, отримання молока від хворої худоби, придбання його в нездорового продавця. Тому служба слідкує за тим, щоб продукцію реалізували із призначеного місця.
– Які продукти зі стихійного ринку найнебезпечніші для здоров’я?
-Серед таких, крім молока та молочних продуктів, — м’ясо, риба. Купуючи м’ясо чи рибу в місцях стихійної торгівлі, треба пам’ятати, що це — продукти невідомого походження, які можуть викликати харчові отруєння та токсикоінфекції, в тому числі ботулізм. Загрозу можуть нести як харчові продукти, так і їх продавці, бо покупцю нічого невідомо про стан їхнього здоров’я.
– Чому працівники Держпродспоживслужби активно наголошують на небезпечності відсутності відомостей про продавця товарів на стихійному місці продажу?
-Придбання харчових продуктів у невстановленому місці у випадкової людини в умовах, що не відповідають нормам виготовлення та зберігання, у будь-який момент може обернутись великим лихом для покупця та його родини. Якщо людина отруїться такими харчами, вона, крім страждань і лікування, не зможе довести причину цього факту, бо немає суб’єкта, якому можна пред’явити звинувачення. Купуючи їжу на вулиці, покупець повинен усвідомлювати всі ризики для свого здоров’я, а якщо ж ні, то він бере відповідальність за погані наслідки на себе.
– Яку роль у запобіганні таких наслідків відіграє Держпродспоживслужба?
-Фахівці Миколаївського районного управління Держпродспоживслужби у Львівській області разом із представниками Миколаївського відділення Національної поліції здійснюють комісійні рейди, спрямовані на запобігання харчових отруєнь жителів району, під час яких спеціалісти управління проводять роз’яснювальну роботу як серед підприємців, так і серед окремих громадян, інформуючи про всі ризики придбання товару з рук у невстановлених місцях, застерігають громадян від небезпеки, яка пов’язана із вживанням небезпечних продуктів та наголошують: не купуйте харчові продукти в місцях стихійної торгівлі. Бо стихійна торгівля небезпечна для здоров’я.
Розмовляла Леся БАРДАК