Наші господиньки, учасниці групи «Миколаївські смаколики», щоразу дивують своєю кулінарною майстерністю. Саме тому ми вирішили відновити рубрику «Смакуємо разом» і разом із засновницею групи Сніжаною Брошко оголосили черговий конкурс на кращу кулінарну страву. Переможницею стала креативна і талановита миколаївчанка Уляна Микитин.
– Я дуже люблю вчитися чомусь новому, — розповідає Уляна. – І кулінарія стала для мене ще однією можливістю по-новому подивитися на світ, пізнати кулінарні традиції різних країн, і найголовніше – відчути себе, свого роду, кулінарною майстринею. Готувати різноманітні смаколики дуже люблю. Але в той час мені потрібна тиша і спокій. Саме в такій атмосфері до мене приходить натхнення і я починаю творити свої маленькі шедеври. Звичайно, що майстерно і смачно готувати вчилася довго. Перейняла це вміння від бабусі та мами. Потім допомагав інтернет та кулінарні книги. А зараз я вже навіть готую свої авторські страви.

Однією з таких є мої рулети зі свинини із горіхами та чорносливом. Ці мінірулетики не лише дуже смачні, а й поживні й корисні. Волоський горіх надає страві витончений смак, а завдяки чорносливу страва є не лише дієтичною, а й ароматною та запашною. Та й готувати їх абсолютно не складно. Отже, щоб посмакувати рулетиками вам знадобиться 1 кілограм свинини, 200 громів чорносливу, 100 грамів горіхів, 1 яйце, панірувальні сухарі, мелений мускатний горіх, сіль, перець і зубочистки. М’ясо необхідно нарізати шматочками не товщими ніж 1,5 сантиметра. Щоб легше було різати, я кладу м’ясо на 20 хвилин у морозильну камеру. Далі накриваю шматочки харчовою плівкою і відбиваю молотком з обох сторін. Горіхи перемелюю у блендері, а чорнослив нарізаю на маленькі шматочки й усе добре перемішую. Тоді шматки м’яса добре солю й перчу і посипаю з внутрішньої сторони рулету мускатним горіхом. Тоді на м’ясо викладаю суміш горіхів і чорносливу, скручую його у рулет і закріпляю зубочисткою. Далі кожен рулетик обмакую в муці, потім у яйці, а потім в сухарях. Викладаю на сковороду і підсмажую на олії до золотистого кольору. Коли рулетики готові, викладаю їх на паперовий рушник, щоб той ввібрав зайвий жир. Далі беру деко, встеляю його фольгою, викладаю туди рулети та печу їх ще 30 хвилин у духовці при температурі 180 градусів.
Уляна Микитин не лише готує для рідних і друзів різноманітні смаколики, вона ще й займається городництвом і кролівництвом, адже твердить, що найбільше полюбляє готувати із продуктів, які виростила сама.
– Я не знаю чи я б з усім цим впоралася, якби не допомога мого чоловіка, — продовжує Уляна. – Він, на щастя, підтримує мене у всьому, а я готую для нього його улюблені страви. І оскільки він у мене дуже любить солодке, то стараюся, щоб в хаті завжди був якийсь десертик. Дуже часто печу свій фірмовий кекс, адже це швидко і легко. Так ось, для кексу вам знадобиться 4 яйця, 250 грамів цукру, 200 грамів молока, 120 грамів олії, 400 грамів муки, пачка порошку до печива та ванільного цукру. Спочатку збиваю до густоти білки, потім до них додаю цукор і жовтки і усе ретельно перемішую. Тоді поступово, один за одним, додаю усі необхідні інгредієнти і добре вимішую. Далі тісто викладаю в спеціальну посудину і випікаю в духовці при температурі 180 градусів 45 хвилин.
Уляна твердить, що кожна її страва має свою родзинку.
– Звичайно, що часто використовую вже відомі рецепти, — каже господиня, — але завжди намагаюся їх удосконалити і додати щось своє. Хочу ще з вами поділитися рецептом тушкованки із кролика. Його я також удосконалила, і тепер м’ясо мені вдається зробити дуже ніжним і ароматним. Отже, спочатку із тушок кроликів зрізаю усе м’ясо. Ріжу його на невеличкі шматочки, солю, перчу і даю йому трохи постояти. Потім стерилізую банки і готую кришки. До речі, закриваю свої тушкованки лише металевими кришками. Потім у кожну банку кладу лавровий лист, 5-6 горошків духмяного перцю, щільно набиваю банку м’ясом, додаю чайну ложку йодованої солі і 3 столові ложки води. Тоді беру деко, дно його встеляю сіном і складаю туди банки. Готую у духовці при температурі 180 градусів одну годину. Коли тушкованки починають кипіти, скручую духовку до 160 градусів і готую ще дві години. Потім знову скручую духовку до 140 градусів і залишаю там свої смаколики ще на годину. Ось і все, смакота готова. До речі, краще тушкованки зберігати у холодильнику. Але повірте, то така смакота, що надовго вони у вас не затримаються.
Вікторія Ничта