Миколаївчанин Ярослав Возний – єдиний чоловік у групі facebook «Миколаївські смаколики». Із задоволенням проводить час біля плити, готуючи для друзів та рідних. А ще Ярослав є прихильником здорового харчування, тож знає, як корисну їжу зробити смачною.
– Здоровим харчуванням захопився ще в дитинстві, — каже Ярослав Возний. – Але по справжньому харчуватися корисними продуктами та стравами почав лише рік тому. За цей короткий час здорове харчування стало справою мого життя. Я багато вчився, відвідував семінари та тренінги. І тепер мрію запустити свій проєкт і навчати людей правильно харчуватися.
Ярослав не їсть смаженого і солодкого, а ще майже не вживає алкоголь.
– Зараз я харчуюся за принципом розділеної тарілки, — розповідає кухар. – Умовно ділимо тарілку на три частини. Овочі, фрукти та зелень повинні становити основну частину їжі – тому ними треба заповнити ½ тарілки. Щоразу намагаюся забезпечити різноманітність кольору і виду їжі. Особисто віддаю перевагу цілозерновим продуктам – ¼ моєї тарілки здорового харчування займають цільні та неочищені зернові – ячмінь, зерна пшениці, вівсянка, гречка, неочищений рис і продукти, виготовлені з них. Наприклад, макарони з твердих сортів пшениці корисніші, ніж білий хліб, білий рис і інші очищені зерна. Також не забуваю про білок. А тому на решту частини тарілки кладу рибу, курку, квасолю, горіхи – здорові та різноманітні джерела білка. Їх можна додати в салат і – вони добре поєднуються з овочами. До речі, я майже не вживаю червоного м’яса і намагаюся уникати переробленого, як ось: бекон чи сосиски. В помірній кількості у моєму раціоні є корисні олії: оливкова, рапсова, кукурудзяна, соняшникова, арахісова та інші. Я повністю відмовився від солодких напоїв, натомість п’ю багато простої води. Свій ранок також починаю зі склянки води кімнатної температури. А ще за рік навчання зрозумів: щоб добре почуватися, необхідно бути активним та добре висипатися.
Ярослав Возний твердить, що для збереження краси та здоров’я необхідно також відмовитися від солодощів та борошняних виробів.
– Зізнаюся, — говорить Ярослав, — інколи сумую за свіженьким тортиком або запашною булочкою, але я собі заборонив вживати це. Тож коли мені хочеться солоденького, їм сухофрукти. Окрім того, не вживаю продуктів, які мають довгий термін зберігання.
А ще Ярослав зізнався, що, попри здорове і збалансоване харчування, іноді балує себе домашнім майонезом і навіть поділився своїм власним рецептом. Для його приготування знадобиться 1 яйце, чайна ложка лимонного соку, чайна ложка гірчиці, чайна ложка цукру, пів чайної ложки солі, 200 мл оливкової або соняшникової олії. Усе це вимішати до однорідної маси.
Домашнього майонезу нам, на жаль, скуштувати не судилося, але курячі шашлички, із якими Ярослав завітав до редакції газети «Громада», були просто фантастичними.
Для приготування шашликів із курки потрібно нарізати на невеличкі шматочки куряче філе і полити бальзамічним оцтом. Тоді тоненькими слайсами нарізати кабачок і підсмажити на оливковій олії. Кабачковими слайсами огорнути кусочки філе і скріпити зубочистками. Посипати хмелі-сунелі й потушкувати.
Вікторія Ничта