Про кулінарні таланти цієї миколаївської господиньки дізналася із групи “Миколаївські смаколики”, яка діє у мережі facebook вже понад два роки. Інколи навіть жартую, що цього тижня Марія не на роботі, бо виставляє у мережу дуже апетитні фото сніданків, обідів і вечерь. Зізнаюся, неодноразово надихалася її стравами і готувала ті ж ароматні голубці чи запашний борщик. Гадаю, що усі учасники цієї групи вже здогадалися про кого йде мова. Так-так, сьогодні вам розповім про миколаївчанку Марію Сапігу.
– Моя дружба із кулінарією розпочалася після заміжжя, — розповідає господиня. – До того я не надто любила витрачати дорогоцінний час на кухню, та й не бачила в цьому жодного сенсу. А ось коли вийшла заміж, зрозуміла, що чоловіка треба годувати й треба вчитися готувати. Благо, мені пощастило зі свекром, він справді круто готує, тож не пошкодував сил і часу і навчив цієї справи мене. Тепер кожну вільну хвилинку проводжу на кухні. Це для мене, свого роду, можливість відірватися від щоденних проблем, а коли результат тішить рідних та близьких — це ще й невимовне задоволення.
Куховарити Марія починала навчатися із найпростішого.
– Спочатку це були салати й закуски, — каже Марія Сапіга. – Потім спробувала спекти свій перший пляцок. Як сьогодні пам’ятаю, це був “Вишневий аромат”. Тоді він мені вдався на славу. Моїми улюбленими стравами є наш український традиційний борщ і вареники з капустою. А ось холодця ще жодного разу не готувала.. Не тому, що не вмію, а тому, що цю страву у нас завжди готує свекор. Він жартує, що це його святий обов’язок.
Також дуже люблю експериментувати та готувати не зовсім звичні для нас трави. Маю кілька улюблених рецептів салатів із пекінської капусти, якими сьогодні хочу поділитися із читачами “Громади”. Чому саме “пекінка”? А тут усе просто — вона має достатній рівень соковитості та нейтральний смак, який вдало підкреслює решту інгредієнтів. Крім того, салати з такої капусти дуже смачні, корисні, і виглядають естетично привабливо.
Доволі цікавим і дуже смачним є салат з пекінської капусти із сардиною. Для його приготування необхідно: 400-450 г пекінської капусти, 1 червона цибулина, 0,5 солодкого перцю, 4-5 гілочок кропу, 1 банка сардин в олії, 1 банка червоної квасолі, 0,5 банки кукурудзи, 0,25 грама соку лимона, сіль і перець. Усі інгредієнти дрібно нарізаємо, викладаємо у глибоку посудину і добре вимішуємо. Усе, салат готовий.
Далі поділюся рецептом салату із пекінської капусти та нуту. Для нього потрібно: 200-250 грамів пекінської капусти, 250 грамів червонокачанної капусти, 1 морква, 3-4 стебла зеленої цибулі, 4-5 гілочок кропу, 4-5 гілочок петрушки, 1 банка нуту (240 г), 2 грами свіжого кореня імбиру, 2 ст. л соєвого соусу, 2 ст. л оливкової олії, 1 ст. л лимонного соку, 1 ч. л гірчиці, будь-який гострий соус, сіль і перець. Знову ж таки усе нарізаємо і добре вимішуємо. Смачного.
А чи коштували ви салат із пекінської капусти та червоної риби? Для його приготування вам знадобиться: 1 качан пекінської капусти, 150–200 г малосоленої червоної риби, 1 авокадо, 1 банка зелених оливок (без кісточок), 1 свіжий огірок, пучок петрушки з коропом, сіль, перець, спеції — до смаку, оливкова олія, 4 ч. л червоної ікри. Тут також усе за вже знайомою схемою, ріжемо, вимішуємо і смакуємо.
Готувати й фантазувати на кухні Марію надихають її рідні. Жінка зізнається, що вони вибагливі й перебірливі, а тому щодня вона прагне приготувати для них щось смачне і цікаве.
– Мої рідні дуже полюбляють смачно поїсти, а я дуже люблю їх, тому і стараюся щоразу потішити чимось цікавим і смачним. Тут мене дуже рятують млинці, адже приготуєш для них іншу начинку – і вже страва заграла зовсім по-новому. Тому, знову ж поділюся кількома цікавими рецептами. Можливо комусь це також стане у пригоді. Але, спочатку розповім, як я готую самі млинці. Отже, для приготування пухкеньких і смачненьких налисників вам знадобиться: кефір – 500 мл, яйця – 3 шт., олія – 3 ст. ложки, кип’яток (крутий) – 300 мл, сіль – 1 ч. ложка, сода – 1/3 ч. ложки, цукор – 3 ст. Ложки, борошно пшеничне – 300 г.
У глибоку посудину необхідно всипати борошно і додати кефір. Потім, яйця, цукор і сіль. Все ретельно розмішати, до однорідної маси. Далі, поступово додаючи кип’яток, замісити тісто. Додати рослинну олію, перемішати. Потім всипати соду. Ретельно розмішати й залишити тісто «відпочити» на 30 хвилин. Розігріту сковороду змастити олією. Влити порцію млинцевої суміші на сковороду і ,нахиляючи в різні боки, розподілити рівномірно по дну сковороди. Акуратно смажити із двох сторін.
Ну ось, насмажили млинців і включаємо фантазію. А щоб вам було простіше, поділюся своїми улюбленими начинками.
Дуже люблю начинку для млинців з манго. Для неї треба: сир вершковий 300 г, манго – 2 шт., м’ята свіжа – 5-6 листочків, фруктовий лікер (будь-який) – 1-2 ч. ложки.
Вершковий сир розітріть з м’ятою, манго почистьте і наріжте дуже дрібними кубиками, змішайте інгредієнти, додайте лікер і ще раз все перемішайте. Якщо є бажання можете покласти 2-3 чайних ложки цукрової пудри.
А чи куштували ви млинці із начинкою із маскарпоне, малинового варення та білого шоколаду? Це просто вибух смаку, скажу я вам. Тож, спробуйте, і точно не пошкодуєте. Так ось, для такої начинки вам знадобиться: 300 грамів сиру маскарпоне, 40 грамів пудри цукрової, 20 мл соку лимонного, 50 мл варення малинового, Сироп малиновий, 50 грамів шоколаду білого,30 мл вершків (жирні).
Спочатку необхідно змішати сир маскарпоне разом з цукровою пудрою та лимонним соком. Тоді суміш викладаємо в центрі налисника й рівномірно розмащуємо її по його поверхні. Потім поливаємо малиновим варенням і загортаємо налисник. Тоді готуємо водяну баню на якій нагріваємо шматочки шоколаду та вершки. Шоколад повинен повністю розтанути й змішатися з вершками. Поливаємо згорнуті налисники зверху спершу шоколадом, а після сиропом. Ось і все. Смакуйте на здоров’я.
Марія задоволена своїм тихим і спокійним життям, радіє, що має чудову і люблячу родину, і наразі не будує особливих планів на майбутнє. Та попри все, вона любить доглядати за своїми домашніми рослинами, мріє багато мандрувати, та найбільше – навчитися готувати популярні страви із різних куточків світу.
Вікторія Ничта