Днями у редакцію «Громади» зателефонувала жителька райцентру і схвильовано повідомила про те, що в Миколаївському навчально-виховному комплексі не тільки забороняють функціонування шкільного буфету, де діти купують вафлі, печиво, булки, а й припиняють харчування учнів початкових класів, бо нема коштів. І додала, що в усіх освітніх установах міста ситуація ідентична.
Прокоментував це тривожне повідомлення начальник відділу освіти райдержадміністрації Олег Лехович.
Він насамперед спростував інформацію про гаряче харчування, оскільки у районному бюджеті закладено кошти для цього на весь календарний рік. І додав, що справді посилено контроль за якістю харчування учнів. Мета – недопущення виникнення нещасних випадків, пов’язаних з харчовим отруєнням учасників освітнього процесу. Також райвідділ освіти отримав лист від Миколаївської районної ради, в якому йдеться про використання приміщень шкільних їдалень підприємцями не за цільовим призначенням, зокрема самовільне здійснення продажу продовольчих товарів. Тому керівники освітніх установ району посилюють контроль за якістю приготування їжі для дітей, активізовуючи роботу бракеражних комісій навчальних закладів. А підприємці, які надають послуги з гарячого харчування, повинні співпрацювати з районним управлінням Держпродспоживслужби та Головним управлінням Держслужби надзвичайних ситуацій. Олег Лехович додав, що створено відповідну комісію відділу освіти РДА, яка обстежує харчоблоки упродовж навчального року на предмет надання послуг із харчування учнів 1-4 класів, дітей дошкільного віку в освітніх установах, навчально-виховних комплексах району та недопущення незаконних видатків. Оскільки в угоді про оренду харчоблоків ідеться про організацію в них лише гарячого харчування, то на найближчій сесії районної ради питання буде розглянуто повторно, оскільки буфети в харчоблоках відкрито без погодження.
Леся БАРДАК