Advertisement

Ви вмієте правильно сортувати сміття? А засновниці ГО «ЕКО Платформа» Оля Марків, Ірина Кобринюк та Уляна Голубович-Одинак вміють і залюбки діляться своїми знаннями з усіма охочими. Вони створили перший на Миколаївщині сортувальний центр і за неповних півтора року здали на перероблення вже 4 тонни відходів.

– Мабуть, більшість із нас не до кінця розуміє, чим відрізняється сортувальний центр від смітника, — розповідає одна із засновниць ГО Оля Марків. – У сортувальному центрі «ЕКО Платформи» усі охочі можуть відсортовувати відходи більше ніж на 10 фракцій. І кожен вид вторсировини поїде на перероблення. До речі, ми контролюємо цей процес: маємо підписані договори з підприємствами, які перенаправляють відходи безпосередньо на перероблення. Так ось, праворуч від входу у сортувальний центр наші відвідувачі можуть побачити не дуже приємну картину – це загальний смітник. Туди ми відкладаємо усе, що неможливо переробити: пластиковий одноразовий посуд та трубочки. Біла пет-пляшка з крапочкою на дні (до прикладу, пляшки з-під молочної продукції «Галичина», «Активія», «Молокія» і т.д). Упаковки з-під круп, макаронів, цукерок, снеків, чипсів та шоколадок. Це дуже тонка упаковка і вона не придатна для перероблення (під час стискання така упаковка «шурхотить», а не тягнеться, як, до прикладу, поліетиленовий пакет). Упаковка дой-пак (з-під кетчупів/соусів, рідкого мила тощо). Органіка, їжа та брудна вторсировина з залишками їжі (жодне підприємство такого переробляти не буде). Пінопласт. Усе це сміття ми відправляємо в сміттєвоз, який прямує на загальне сміттєзвалище. В принципі, як і сміття від людей, які не сортують відходи. Зі сміття, яке є вологим та мішаним, особливо з органікою, неможливо вибрати ресурсоцінний матеріал. В цьому уся різниця.
Сортувальний Центр «ЕКО Платформа» – не смітник. І працюють у ньому три звичайні жінки-волонтерки Оля Марків, Ірина Кобринюк та Уляна Голубович-Одинак. І вони добре знають, як правильно сортувати відходи вдома.
– Повірте, сортувати сміття зовсім не важко, — продовжує Оля Марків. – Перш за все, зберігайте органічні відходи і вторсировину в різних контейнерах. Збирайте та сортуйте лише чисту сировину. Для цього обов’язково промивайте тару від залишків їжі та жиру, видаляйте етикетку, кришку. Ущільнюйте сміття, щоб воно займало менше місця. Сплющуйте Tetra-Pak, металеві банки, скручуйте пляшки з пластику, збирайте окремо пластикові кришки.
Окрім цього, перш ніж приступати до сортування, варто підготувати контейнери, у які будете класти той чи інший вид сміття. Якщо ви живете у власному будинку, то їх має бути хоча б п’ять: для паперу, металу, скла, пластику та органіки. «Просунуті» користувачі розділяють пластик та поліетилен, макулатуру та Tetra-Pak. Ще існує категорія «небезпечне сміття», про яке розповім згодом. А якщо ви живете у невеличкій квартирі, то варто просто відділити органіку від паперу, пластику, скла і так далі.
Також хочу детальніше розповісти про види сміття і як їх відрізнити. Отже, до категорії «папір» входять газети, каталоги, журнали, рекламні проспекти, зошити, чистий та використаний папір для нотаток і малювання, конверти, книжки без твердої обкладинки, картонні ящики та коробки, паперові пакети та паперова тара.
«Метал» – це залізні кришки, алюмінієві та консервні бляшанки, будь-які металеві предмети.
«Скло» — пляшки та банки від напоїв, косметики та ліків, бите скло (його треба скласти окремо в прозору скляну банку з кришкою).
«Пластик» — упаковки харчових продуктів, косметики, техніки та побутової хімії тощо. Пластик має 7 основних видів, з яких переробляти можна 6. Тож, щоб не помилитися і відкласти лише ту сировину, яка піддається переробці, необхідно спочатку вияснити, з якого саме виду пластику виготовлена річ. Для цього необхідно знайти на ній маркування (трикутник з цифрою (від 1 до 7) всередині і літерами внизу. Зустрічаються випадки, коли є лише літери. А якщо простіше, то переробці не піддаються одноразові контейнери з магазинів і посуд; пінопластові підставки; обгортки від цукерок; непрозорі ПЕТ-пляшки; пляшки з-під олії; пінопласт і пінополістирол (м’які пластикові контейнери і підкладки для упаковки продуктів); зубні щітки і трубочки для пиття; пакети з-під заморожених продуктів; пластикова упаковка з-під шоколаду, макаронів і круп; поліетиленові та целофанові пакети. Упаковки, де немає маркування (коду переробки) або стоїть № 3 чи 7. У такому випадку викидайте упаковку в загальне сміття.
«Органічні відходи» — м’ясні та рибні відходи, овочі і фрукти, лушпиння, хліб, напівфабрикати, кондитерські вироби та інші харчові відходи, кімнатні рослини, деревина, квіти. Їх необхідно збирати в окремий пакунок. Якщо ви живете у квартирі, то викидайте органіку в спеціальний бак чи бак із загальним сміттям. Якщо ж у вас є присадибна ділянка, то цей вид відходів бажано компостувати.
І на останок розповім про небезпечні відходи. Це – ртутні термометри, батарейки, люмінесцентні лампи, невикористані ліки, фарби, залишки олій та олійні фільтри, рештки клею та розчинників; хімікати та пестициди, ABS (будь-яка стара побутова техніка, праски, навушники, телефони, ноутбуки). Їх в жодному разі не можна викидати у сміття, а потрібно віддати у пункт збору особливо небезпечних відходів.
Пам’ятайте, сортування сміття – запорука екологічної безпеки!

Вікторія НИЧТА

НАПИСАТИ КОМЕНТАР

Напишіть Ваш коментар
Вкажіть Ваше ім'я