Advertisement
Одного прекрасного дня вирішила трішки подбати про себе – кохану. Зваживши усі «за» і «проти», нічого кращого не придумала, як спробувати привчити себе до так званого здорового харчування. Тим більше, що у цю пору року овочів і фруктів достатньо, та й ціни на них більш-менш прийнятні.
Тепер треба було розібратися – з чого почати? Відповідь на це запитання вирішила знайти в Інтернеті. «Дядько гугл» не скупився на різноманітні поради та публікації. Але мені необхідно було обрати для себе щось не надто складне і оптимальне. А тому зупинилася на 15 правилах здорового харчування. Як обіцяла автор статті, коли їх усіх осягнути, то «буде тобі щастя»…
Так ось, перше правило: такий раціон повинен бути різноманітним і повноцінним. А що тут складного, подумалось, і взялася планувати меню на тиждень. Та коли спробувала охопити усі продукти рослинного і тваринного походження, мій запал трохи вщух. Адже зрозуміла, що багато із необхідного протягом тривалого часу дозволити собі просто не зможу. Та й донька і чоловік категорично не погоджувалися розділити мої кулінарні починання. І щоб усі були ситі та задоволені, мені довелося готувати для них окремі страви. Зізнаюся відверто, на довго мене не вистачило, бо готувати не надто люблю, та й не завжди маю на це час…
Наступним кроком був розрахунок калорійності добового раціону. Це доволі марудна справа, адже необхідно знати насиченість того чи іншого продукту. А ще ці калорії треба прив’язати до енерговитрат організму. Мені це зробити складно. Адже робочі дні проходять по-різному: інколи увесь день проводжу за комп’ютером, а інколи – у «мандрах». Тож другий пункт вирішила просто проігнорити.
Далі було ще веселіше. Адже йшлося про таке. Щоб мій задум вдався, необхідно харчуватися 5 разів на день. Для мене це взагалі нереально. Якщо перші три дні я змушувала себе хоча б поснідати, то надалі і для цього терпіння забракло. А про те, щоб пакувати їжу у контейнери і харчуватися на роботі, навіть мови не могло бути. Бо зранку себе важко вчасно «спакувати», не те, що їжу, а її треба ще й приготувати…
Виконати четвертий пункт мені вдалося! Тобто, їсти варто повільно, під час вечері чи обіду відволіктися від думок про роботу, про справи і проблеми, не вести серйозних розмов… Тож для мене це стало справжнім релаксом, бо смакувати щось смачненьке і думати «про вічне» таки сподобалося. А якщо вам вдасться виконати четвертий пункт, то і наступний втілити у життя буде легко. Бо п’ятим правилом здорового харчування є довге пережовування. Лікарі рекомендують затягнути цей процес до 20 разів. Відверто кажучи, не рахувала… Але дотримуючись цього процесу, відчула, що наїдаюся значно меншою порцією, а найголовніше – перестав боліти шлунок… Відмовитися від їжі «у сухом’ятку» було також не складно. Різноманітні супи і борщі люблю, та й готувати їх не так складно, а що основне – швидко. Сьомим правилом здорового харчування було вживання якнайбільше свіжих овочів та фруктів. Тут, ніби, також проблем не передбачалося, адже хто не полюбляє поласувати смачненькими персиками чи грушами? Та й користь їхня безсумнівна, бо містять необхідні організму вітаміни, мінеральні солі, органічні кислоти, клітковину та інші корисні речовини. Покращують травлення, нормалізують обмін речовин… Із овочами було просто, благо, що батьки живуть у селі і завжди щось підкинуть коханій донечці. Бо щодня купувати якісь фрукти не по-кишені. Тому більше налягала на огірки і помідори… Доволі складно було привчити організм до необхідної кількості води, адже, погодьтеся, випити за день 2 літри Н2О не так вже і легко. При тому, що я є кавоманом і без декількох горняток на день цього запашного напою просто не уявляю свого життя. Але, як виявилося згодом, це абсолютно реально. 9-те правило – білкова їжа на сніданок і обід (м’ясо, риба, яйця, каші, овочі, сир) особисто для мене стало взагалі непосильним. Про сніданки я вже згадувала, а щодо обідів – як правило, на них просто бракує часу. З наступним пунктом було все просто – вечеряти не пізніше, ніж за 2 години до сну, абсолютно реально. Та й приготувати круп’яні та овочеві страви не так вже й важко. Серед кисломолочних продуктів, які у моєму списку стояли обов’язковим 11 пунктом, я обрала кефір. Обрала не тому, що він містить тваринний білок, який не менш цінний, ніж білки м’яса і риби та легкий в засвоєнні. Бо цей продукт серед усіх молочних – єдиний, який можу взагалі вживати. Ще однією вимогою здорового харчування є вживання свіжоприготованої їжі. Це, напевно, єдиний пункт, до якого мені не довелося звикати. Адже вже давно готую так, щоб «сісти і з’їсти» – смачніше й економніше. Для розвантажувального дня обрала або диню, або кавун. По-перше, зараз вони не надто дорогі, а по-друге, дуже і дуже смачні. Окрім цього, лікарі радять під час звикання до здорового харчування приймати і вітамінні комплекси, які зараз можна придбати у будь-якій аптеці. Цей пункт я також проігнорувала. Проаналізувавши ціни, вирішила, що краще ці кошти витрачу на ці ж фрукти, які, на мою думку, принесуть значно більше користі організму. Ну і останнє, що вимагалося – їсти лише тоді, коли зголоднієш. Тут нічого складного…
Так ось, спробувати виконати ці пункти таки варто. По-перше, почала значно краще почуватися, відчула приплив енергії, зникла млявість та сонливість. Окрім цього, зрозуміла, що відмовитися від шкідливих продуктів (майонезів та кетчупів) не так вже і важко, адже їх завжди можна замінити натуральними прянощами та травами. А найголовніше – це ще й надзвичайно смачно та пізнавально. Бо щоб урізноманітнити своє меню, мені довелося навчитися поєднувати різноманітні продукти та експериментувати із корисними соусами. Правда, існує і інша «сторона медалі» – харчуватися здоровою їжею задоволення не з дешевих. Але, повірте, це вартує і фінансових, і фізичних затрат.
Вікторія Ничта

НАПИСАТИ КОМЕНТАР

Напишіть Ваш коментар
Вкажіть Ваше ім'я