Advertisement

Продовжуючи шукати цікавинки Миколаївщини, разом із начальницею відділу культури і туризму РДА Іриною Іваночко завітали у гості до народного цілителя Йосипа Каспрова. Чоловік цікавий тим, що вже багато років вирощує та збирає лікувальні трави, та готує з них лікувальні чаї і настоянки. І тепер жителям Миколаївщини не треба їхати у Карпати, а можна усе це придбати на міському ринку.

– Зацікавився лікувальними травами давно, — розповідає Йосип Каспров. – Спочатку це було лише захоплення, але зараз присвячую траволікуванню увесь свій вільний час. Але, відверто кажучи, почалося усе із бджолярства. Придбав три вулики та почав вдосконалювати свої знання у цій сфері. Згодом подався на курси бджолотерапії. Саме там почув про лікувальний сон на вуликах. Щоб випробовувати цю технологію, першим у районі збудував такий будиночок для відпочинку. Пасіка поступово почала розростатися, і зрозумів, що бджолам, як і людям, необхідно підтримувати імунітет, а інколи навіть і лікуватися. Саме тоді почав вивчати цілющі властивості трав. Щоб краще зрозуміти їхню дію на організм людини, поїхав навчатися ремеслу до карпатських знахарів. Тепер готую трав’яні збори, які допомагають і від тиску, і від серцево-судинних захворювань, і від хвороб шкіри, і від діабету, запобігають раку. Трави не лише збираю у Карпатах, а й вирощую на своєму городі. Кожна із лікувальних рослин має свої особливості і спеціальний час для збору.
Деякими таємницями пан Йосип поділився і з читачами «Громади».
– Розкажу вам про поширену на Миколаївщині рослину «Іван-чай», – продовжує Каспров. – Настій із неї ще називають справжнім українським чаєм. Напій володіє безліччю цінних компонентів: вітамінами A, B1-B9, C, PP, макро — і мікроелементами. Серед них: фосфор, калій, марганець, кальцій, титан, цинк, натрій, мідь, магній.; селен, залізо, молібден. Внаслідок насиченості корисними речовинами рослина має протимікробну і протизапальну дію; жарознижувальний ефект; заспокійливу, легку снодійну дію; знеболювальний, судинноукріплюючий вплив; в’яжучу, гемостатичну дію; антиоксидантний, омолоджує; протисудомну дію. А комплекс мінералів і вітамінів, що міститься в настої, легко засвоюється і допомагає: при перенапруженні, тривозі, стресах; поліпшити настрій і розслабити; підвищити працездатність, продуктивність; нормалізувати сон, зробити його глибшим, ефективнішим, полегшити процес засинання; отримати заряд енергії при занепаді сил, виснаженні та відновленні після хвороби; очистити організм, відновити кислотно-лужну рівновагу, усунути зайві відкладення солей; підтримати здорову мікрофлору кишківника; при інтоксикації після вживання алкоголю; проти простуди та вірусних захворюваннях, при авітамінозі; активізувати імунну систему; при гіпертонічних кризах; покращити стан кровоносних судин, запобігти інсульт та інфаркт; знизити токсичний вплив засобів під час лікування онкології; пом’якшити роботу шлунково-кишкового тракту, не допустити виразки, хвороб жовчного міхура; зменшити частоту виникнення головних болів; налагодити стан шкіри, слизових, полегшити протікання запалень.
Є кілька різних методів заварювання Іван-чаю. Залитий окропом у 95-100°C Іван-чай відстоюють в чайнику протягом 10-15 хв. Потім настій збовтують, збагачуючи напій ефірними маслами.
Іван-чай також можна варити, насипавши висушені пагони в каструлю і заливши холодною водою. Рідина повинна покривати їх на 5-10 сантиметрів. На повільному вогні довести відвар до кипіння, після чого зняти ємність і залишити на 15 хвилин під кришкою.
Пити чай, заварений зі зніту, рекомендують двічі на день, але можна вживати й в більшій кількості (до 5 разів). Випивши щойно заварений Іван-чай, не викидайте заварку. Додавши в неї окріп, з однієї порції можна отримати ще до 5 порцій напою. І у кожної такої порції корисні властивості зберігатимуться.
А ще, як твердить знахар, до зцілення людина має бути духовно підготовленою.

Вікторія Ничта

НАПИСАТИ КОМЕНТАР

Напишіть Ваш коментар
Вкажіть Ваше ім'я